Obavijesti

Izvještaj 104. zasjedanja Međunarodne konferencije rada


Međunarodna konferencija rada je najviše tijelo na kojem se donose odluke u Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), a obuhvaća plenarno zasjedanje i rad u odborima. U funkciji sindikalnog (radničkog) delegata hrvatske delegacije na Konferenciji je sudjelovala pravnica Matice hrvatskih sindikata, Ivana Šepak-Robić. Članice hrvatske delegacije na 104.zasjedanju bile su još i Jelena Katić i Zlata Penić Ivanko (predstavnice Vlade RH), te Lidija Horvatić (predstavnica poslodavaca).

SUDJELOVANJE U RADU ODBORA ZA PRIMJENU STANDARDA

Rad Konferencije ove se godine odvijao kroz  četiri odbora: Odbor za primjenu standarda, Odbor za mala i srednja poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta, Odbor za tranziciju iz neformalne u formalnu ekonomiju te Odbor za povratnu raspravu o socijalnoj zaštiti (zaštita rada). Naša predstavnica, Ivana Šepak-Robić sudjelovala je u radu Odbora za primjenu standada, koji je ove godine, nakon dvije godine poslodavačke blokade, usvojio svoje zaključke. Pred Odborom su tripartitno  raspravljani individualni slučajevi koji su se najvećim dijelom odnosili na povrede konvencija br.29, br.87, br.122 i br.182 MOR-a.

KRIZA 2012

Pitanje definiranja prava na štrajk i ovlasti Odbora stručnjaka (eksperata) da interpretiraju pojam prava na štrajk, a zbog čega već dvije godine poslodavačka grupa opstruira donošenje zaključaka Odbora za primjenu standarda, niti ove godine nije riješeno, niti je napravljen ikakav značajniji pomak u rješavanju tog problema. Međutim, „kriza 2012.“, kako je kolokvijalno nazivaju, ublažena je samom činjenicom da je ove godine Odbor za primjenu standarda ipak uspio donijeti zaključke.

ODBOR ZA TRANZICIJU IZ NEFORMALNE U FORMALNU EKONOMIJU

Rezultat rada Odbora za tranziciju iz neformalne u formalnu ekonomiju je novi međunarodni radni standard koji je usvojen velikom većinom glasova na plenarnoj sjednici, a koji bi trebao pomoći da stotine milijuna radnika pređe iz neformalne u formalnu ekonomiju. Nova Preporuka pruža strategije i u obliku 12 vodećih načela daje praktične smjernice za politike i mjere koje mogu olakšati prijelaz iz neformalne u formalnu ekonomiju.

CRVENI KARTON FIFI

Zaklada Friedrich Ebert održala je tradicionalno primanje za radničke delegate u utorak 09.lipnja 2015.godine. Okupljanje je obilježeno simboličnim davanjem crvenog kartona FIFA – i, a tendencija je bila da se skrene pozornost na ugrožena radnička prava radnika koji rade pripremne poslove u građevini uoči održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva i radnika koji obavljaju prateće poslove za vrijeme samog Prvenstva. Primanje je svakako bilo i dobra prilika za upoznavanje i razmjenu iskustava među predstavnicima sindikata sa svih strana svijeta.

BORBA PROTIV DJEČJEG RADA

Na Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, 12. lipnja 2015. godine, održana je vrlo zanimljiva panel-rasprava pod nazivom „No to child labour-Yes to quality education“, u kojoj je kao jedan od panelista sudjelovao i Kailash Satyarthi. Zastrašujuća je činjenica da i danas, u 21. stoljeću, toliko veliki broj djece nema gotovo nikakvih mogućnosti školovanja, prisiljen je raditi teške fizičke poslove ili prisilno sklapati maloljetničke brakove koji rezultiraju modernim ropstvom.

 

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih sindikata.